Лаванда вузьколиста Аngustifolia (контейнер 1 л.)

  • Рейтинг:
  • Артикул:
    25828
  • Доступно:
    Є в наявності
80 грн. 56 грн.
До кінця акції:
Є в наявності
Жодних ризиків

Гарантія повернення грошей або обмін посадкового матеріалу

Правильний вибір

Ми перевіряємо всі рослини перед відправкою

Спірея у подарунок

Саджанець Спіреї "Шапочка" у подарунок кожному

Морозостійкий вічнозелений напівчагарник висотою 30-60 (100) см, з сильним запахом. Корінь стрижневий, дерев'янистий, у верхній частині гіллясте. Нижні одревесневающие гілки сильно розгалужені, піднімають, несуть численні молоді пагони, квітконосні пагони чотиригранні з довгим верхнім междоузлием. Листки супротивні, сидячі, довгасто-лінійні, з загорненими краями, 2-6 см завдовжки, зелені або сіро-зелені від опушування. Квітки зібрані в помилкові мутовки, що утворюють колосоподібні суцвіття. Віночок двогубий, довжиною близько 1 см, зазвичай блакитно-фіолетовий, опушений. Плід складається з чотирьох горішків, укладених в що залишається чашечку. Природне місце існування - Середземноморський регіон, Канарські острови і Індія. Назва рослини походить від латинського lava - 'мити'. Лаванда була вельми популярна в стародавньому Римі при гігієнічних і косметичних процедурах. Римляни познайомили з лавандою Європу, і з тих пір лаванда вирощувалася в монастирських садах. Пізніше, коли звернули пильнішу увагу на ароматичні та медичні якості рослини, лаванду стали вирощувати в великих кількостях і продавати на ринках. З 17 століття лаванда вирощується промислово у Франції для виробництва парфумів. Всі частини рослини містять ефірне (лавандова) масло: листя - до 0,4%, стебла - до 0,2%, значна кількість його накопичується в суцвіттях - 3,5-4,5%. Головною складовою частиною олії є складні ефіри спирту L-ліналоола і кислот (оцтової, масляної, валеріанова і капронової). Крім того, в ньому виявлені цинеол, гераніол, борнеол та ін. У квітках містяться також дубильні речовини (до 12%), гіркоти і смоли, урсолова кислота, кумарин, герніарін. Кумарин і герніарін в процесі гідродістілляціі перегоняются одночасно з ефірною олією. Квітки мають сечогінну, протисудомну і седативну дію, поліпшує мозковий кровообіг. Лавандова олія має антисептичні та бактерицидні властивості. Розчин ефірного масла стимулює загоєння ран без грубих рубців на шкірі. Ефірна олія широко застосовується у виробництві парфюмерно-косметичних виробів і в лікеро-горілчаної промисловості. Квітки і масло лаванди вживаються як прянощі в кулінарії, вона популярна в іспанській, французькій та італійській кухні. Під час копчення виробів лаванда разом з ягодами ялівцю додається до тліючим тирсі. Трояндова олія входить до складу препаратів, що володіють нейро- і міотропний активністю, а також в ингаляционную рідину, що є дієвим профілактичним засобом проти грипозних інфекцій. Заспокійлива дія лаванди при неврастенії і серцебитті використовують у вигляді лікувальних ванн. Масло лаванди застосовують в стоматології і для лікування інгаляціями ринітів, ларингіту, пневмонії. У народній медицині спиртові розчини масла лаванди і квітки використовували при лікуванні мігрені, неврастенії, ревматизму, серцево-судинних захворювань, при сечокам'яній хворобі і пієлонефриті, для лікувальних ванн при запаленні суглобів, як ранозагоювальний, при шкірних захворюваннях і невралгіях, ударах, вивихах і паралічах . У сухому вигляді в суміші з деякими травами (майоран, пелюстки троянд і ін.) Входить в склади оздоровчих чаїв. У побуті квіти лаванди служать відлякує засобом від комарів, москітів і оберігають вовняні вироби від молі. Лаванда є хорошим нектароносів, лавандовий мед вважається цілющим.